Minder ballast

Minder ballast

Ga op weg, en bedenk wel: Ik zend jullie als lammeren onder de wolven. Neem geen geldbuidel, geen reistas en geen sandalen mee…. (Lucas 10: 3-4)

Onderweg van Galilea naar Jeruzalem, zendt Jezus zijn leerlingen erop uit met bijna niets om mee te nemen. Alleen zijn woord moet genoeg zijn om van het Koninkrijk te vertellen en zieken te genezen. Wie reist kan maar beter zo weinig mogelijk bij zich hebben, zoals in een lied van Gerhard Tersteegen verwoord: Gemak wordt u tot last. Een pelgrim moet zich voegen, met alles vergenoegen, want hij is slechts te gast” (Gez.441 oude liedboek). Niets overbodigs meenemen maar ook je altijd te gast weten. Als je afhankelijk bent van degene die je zo goed gezind is om eten en onderdak aan te bieden, zal dat ook je boodschap die je brengt, kleuren. Niet van: ik zal het jullie even gaan vertellen, maar eerder: de dialoog zoeken. Je gastvrouw/heer heeft jou ook iets te zeggen.

Met zo weinig op weg gaan maakt je dus kwetsbaar. Dat zal ook de intentie zijn van Jezus, dat je je open en kwetsbaar opstelt in de ontmoeting. En daarbij: “Ik stuur jullie als lammeren onder de wolven”. Woorden die me doen huiveren. Voor zijn eerste volgelingen was dat de werkelijkheid, maar laten wij ons ook niet snel verleiden de veilige kant in conflicten op te zoeken? Op weg gaan betekent ook lef tonen het voor kwetsbare mensen op te nemen. Zonder daarbij anderen te veroordelen, mee te gaan in haattaal. Verre van makkelijk in het gepolariseerde klimaat vandaag.

Bij minder ballast meezeulen denk ik ook aan de visienota van de PKN uit 2016: Kerk 2025: Waar een Woord is, is een weg. De gang van de kerk is zwaar geworden door alles wat we in de loop der eeuwen met ons meezeulen aan belijdenissen, verklaringen, kerkordeartikelen enzovoorts. We zijn teveel een bestuurderskerk geworden en hebben behoefte aan minder regels, meer spontaniteit. Alleen sandalen voor onderweg! Nu is het 2025 en er is op dit terrein ook het een en ander gedaan en wij zetten in de PGOG daar nog een tandje bij. Minder vorm en zo de inhoud meer laten spreken.

Maar eerst kunnen we genieten van de zomermaanden thuis of elders. Hopelijk een tijd om geestelijke ballast kwijt te raken. Misschien even vrij van werk of andere verplichtingen en ook in het kerkwerk even geen vergaderingen en beleidsplannen. Een tijd voor verrijkende ontmoetingen en om met een nieuwe open en vrije blik het dagelijks leven weer tegemoet te treden.

Ds. Gert Wybe van der Werff
meditatie voor Leeftocht (juli-aug 2025)


 

terug