Gespreksavond

Gespreksavond

In Duitsland gingen honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen extreemrechtse partijen. Ook de kerken spraken zich krachtig uit tegen nationalisme, vreemdelingenhaat en extreemrechts. In Nederland bleef massaal protest uit, ook de kerken houden zich vooral stil.

Wel kwam er vorig najaar de zgn. Micha-verklaring uit, Evangelie en extreemrechts gaan niet samen, ondertekend door honderden voorgangers en betrokken christenen (zie opinie bij Michaverklaring). Dat geldt ook voor de petitie tegen het ‘strengste asielbeleid ooit’, waarmee in landelijke kranten is geadverteerd. Maar de minister-president weigerde de petitie in ontvangst te nemen en in de media was er weinig aandacht voor. In Kampen wordt al maandenlang kerkasiel verleend, maar ondanks steun van veel vrijwilligers en voorgangers, lijkt er nog niet veel schot in te zitten. Minister Faber liet zich laatdunkend uit over het kerkasiel.

De vraag of en hoe de kerk, en hoe wij zelf als christenen, moeten reageren op de politieke ontwikkelingen in ons land en in de wereld, houdt ons sterk bezig. Daarover willen we graag met elkaar in gesprek gaan. Als leden van de PGOG en met wie daar verder maar over mee wil praten en zich betrokken voelt. We vinden het belangrijk om dat op de agenda te zetten. Om samen te zoeken naar wat ons in de huidige situatie te doen staat.

Na een opening door de voorzitter van de kerkenraad, geven wij beiden allereerst een voorzet door kort te verklaren, waarom wij meedoen met het kerkasiel en waarom wij de genoemde verklaringen hebben ondertekend. Daarna willen we aan de hand van vragen/stellingen met elkaar in gesprek gaan. Na het gesprek in kleine groepjes, sluiten we gezamenlijk af en proberen dan de opbrengst van het gesprek samen te vatten.

10 april - 19.30 uur
Ons Gebouw in Winschoten


Gert Wybe van der Werff
Bert Altena

 

terug